luni, 30 noiembrie 2009

pentru tabara Frontiere 2010 1

 In jurul focului

principala tema pentru editia 2010, tabara Frontiere #5, este Focul - de la practic la metafora. pe aceasta tema am gasit foarte multe subiecte, care au legaturi directe sau indirecte cu Focul.
prin acest articol deschid seria subiectelor propuse pentru editia din 2010, cu doua rugaminti. prima, daca este cineva interesat de un anume subiect propus si doreste sa-l dezvolte, este bine-venit; a doua, din "gramada" de subiecte trebuie alese maximum 6...

 Pestera Ghetarul Focul Viu



Ghetarul Focul Viu este o pestera adapostind al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig, situate de asemenea in Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25.000m3.
Ghetarul Focul Viu - este situata la o altitudine de 1.165m, pe culmea care separa spre sud Groapa de la Barsa de bazinul Vaii Galbenei. Intrarea in pestera se afla la numai 500m N-V, de principalul punct de reper, stancariile varfului Pietrei Galbenei (1.243m).
Accesul cu mijloace auto este posibil pe drumul forestier Balaleasa-Valea Seaca, pe care marcajul turistic il intersecteaza cu putin inainte de cantonul silvic din Valea Cetatilor. De aici mai sunt de strabatut cu piciorul 1,5km pana la pestera, urmand de preferinta marcajul banda rosie al traseului Baita-Valea Seaca-Padis.



Intrarea (alt. 1.120m) este scunda, situata la piciorul unui perete de calcar partial acoperit cu vegetatie. De la intrare se coboara o panta avand o inclinare de 30° pe o lungime de 20m si o diferenta de nivel de circa 10m; aceasta portiune, in care uneori se gaseste zapada, este amenajata cu o scara de lemn. Pestera este formata din doua sali. Sala Mare care masoara 68m lungime si 46m latime, adaposteste un bloc de gheata fosila, precum cel de la Scarisoara, si foarte probabil de aceeasi varsta, si Sala Mica de 30m.



Centrul Salii Mari este ocupat de o imensa aglomerare de trunchiuri, cazute sau azvarlite de oameni, in decursul timpurilor, printr-o larga fereastra (un horn urias, deschis) care strapunge bolta. Bustenii au fost prinsi ca intr-o capcana de gheata, capetele lor ramase libere au putrezit nuantand astfel gheata. Prin fereastra din tavan intra suficienta lumina pentru a dezvalui spendoarea bucatilor stalagmitice de gheata, aflate in partea opusa intrarii, pe care razele soarelui filtrate de aburii din aer, le fac sa scanteieze in orele amiezii, generand o imagine a carei frumusete se regaseste in denumirea cu valente de simbol data pesterii: Focul Viu... Unul din capetele blocului de gheata se inalta din abis, din crevasa adanca dintre stanci.



De la capatul nordic al Salii Mari si pana la sfarsitul galeriei podeaua este constituita din gheata. La inceputul acestei galerii nordice se disting cateva coloane si domuri mari de gheata, al caror numar si marime difera de la an la an, iar la o departare de 20m de la aceste formatiuni se gaseste o saritoare (-6m) care poate fi coborata cu ajutorul unei scari speologice. Este intrarea in Sala Mica. Aceasta nu are lumina naturala. Coridorul se termina intr-o zona ascendenta, cu o nisa. In anotimpul calduros apa de topire formeaza aici un lac.




In latura din dreapta se deschide un fel de crevasa, o rymaia (portiunea care se formeaza intre stanca si gheata), de aproximativ 18m adancime, care nu poate fi coborata decat cu ajutorul scarilor speologice, unde se afla camere ceva mai largi datorita contactului termic dintre gheata si substratul calcaros.
Un interes deosebit il are gheata din pestera care prezinta variatii anuale. Analizele de polen efectuate din impuritatile de la baza blocului au aratat ca acestea dateaza din ultima faza postglaciara a fagului, deci de acum 3000 de ani.



In galeria terminala, au fost descoperite fragmente de draperii de calcit cazute pe pamant, iar intr-o nisa cateva cristalictite de calcit. Biospeologic pestera a fost foarte putin cercetata.



Conditii de vizitare. Pestera este partial amenajata, iar vizitarea ei in zonele superioare nu necesita mijloace proprii de iluminare sau echipament special.

Pestera are in lungime totala 125m.

propun o excursie pana la pestera Ghetarul Focul Viu in prima parte a perioadei taberei.
traseul dus-intors este de ~280km.
timpul necesar ~5 ore.

o zi buna!
marius

duminică, 29 noiembrie 2009

idee de scenariu SF 3 - Cine suntem??

idee de scenariu SF - pentru cine poate/vrea sa-l dezvolte

 Cine suntem??
doi tineri se casatoresc. el este politist. in momentul in care se hotarasc sa aiba un copil, si femeia ramane insarcinata, el este trimis de urgenta intr-o misiune, unde este impuscat si moare. 
sufletul lui ajunge intr-un plan astral, dar pentru ca moartea a fost accidentala, el nu si-a indeplinit misiunea pentru care s-a nascut si este retrimis pe Pamant. pentru ca sentimentele-i sunt inca "vii" fata de "sotia" lui alege sa se renasca in trupul copilului care lua fiinta in ea.
am o intrebare: el ce este acum, un fat cu tatal mort sau e propriul lui tata? 

deva, 20 octombrie 2009

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Iadul si caldura

acredintele lumii si fizicaa

conform unor postari pe net, urmatoarea intrebare ar fi fost pusa la un examen de chimie la Universitatea Liverpool. raspunsul dat de unul dintre studenti a fost atat de "profund" incat profesorul l-a impartasit colegilor sai pe Internet, iar astfel am ajuns sa avem si noi placerea de a-l cunoaste.

intrebare suplimentara: 
Este Iadul exoterm (emite caldura) sau endoterm (absoarbe caldura)? 

pentru a-si demonstra opinia, cei mai multi studenti au folosit legea lui Boyle, care spune ca un gaz se raceste atunci cand se extinde si se incalzeste atunci cand este comprimat, sau ceva similar. 

insa unul dintre studenti a scris urmatoarele:
in primul rand, trebuie sa cunoastem cum se schimba masa Iadului in timp. asadar, trebuie sa cunoastem rata cu care sufletele ce intra in Iad comparativ cu rata celor care pleaca din Iad. cred ca putem sa presupunem cu destul de multa siguranta ca, odata ce un suflet ajunge in Iad, nu mai iese niciodata. prin urmare, nici un suflet nu iese din Iad.
in ceea ce priveste rata celor care intra, sa ne uitam la diferitele religii care exista astazi in lume. cele mai multe dintre aceste religii spun ca, daca nu esti un membru al lor, vei ajunge in Iad.
dat fiind ca exista mai mult de o singura asemenea religie si cum oamenii nu sunt membrii mai multor religii simultan, putem sa facem estimarea ca toate sufletele merg in Iad. date fiind ratele nasterilor si deceselor, putem sa spunem ca numarul sufletelor din Iad creste exponential.
acum trebuie sa ne uitam la volumul Iadului. din cauza ca legea lui Boyle spune ca, pentru ca temperatura in Iad sa ramana constanta, volumul Iadului trebuie sa creasca proportional cu numarul sufletelor care intra.

acest lucru arata ca sunt doua posibilitati: 
1. daca Iadul se extinde cu o rata mai mica decat cea cu care intra sufletele in el, atunci temperatura si presiunea in Iad vor creste atat de mult incat pana la urma se va declansa tot Iadul pe pamant.
2. daca Iadul se extinde cu o rata mai mare decat cea cu care intra sufletele in el, atunci temperatura si presiunea vor scadea pana cand o sa inghete Iadul.
asadar, care din ele este?

daca acceptam postulatul pe care mi l-a dat Sandra in primul an de facultate, "o sa fie o zi friguroasa in Iad inainte sa ma culc cu tine", si tinand cont de faptul ca m-am culcat cu ea azi-noapte, atunci ipoteza a doua trebuie sa fie cea corecta. prin urmare, sunt sigur ca Iadul este endoterm si ca a inghetat deja.
corolarul acestei teorii este ca, din moment ce Iadul a inghetat, rezulta ca nu mai accepta nici un suflet si a disparut... ramanand numai Raiul, astfel, prin urmare, dovedeste existenta unei fiinte divine - ceea ce explica de ce, noaptea trecuta, Sandra striga "Dumnezeule!" 

acest student e singurul care a luat 10.

 Legea Boyle-Mariotte 

 
Robert Boyle (1627–1691)

 Edme Mariotte (1620-1684)
legea Boyle-Mariotte este una din principalele legi ale gazelor şi a fost enunţată de Robert Boyle în anul 1662 şi de către Edme Mariotte în anul 1676.

la temperatura constanta, volumul unui gaz variaza invers proportional cu cresterea presiunii.

pV = constant

unde p este presiunea în scară absolută, iar V este volumul masei de gaz.

o zi buna!
marius

vineri, 27 noiembrie 2009

copiii spun lucruri trasnite?

 din intelepciunea infantila 

ce e casatoria?
casatoria e cand pastrezi fata si nu trebuie sa le-o mai dai inapoi parintilor ei"Eric, 6 ani

ce fac indragostitii la prima intalnire?
"la prima intalnire isi spun numai minciuni unul altuia si asta ii face suficient de interesati sa se mai vada si a doua oara"Martin, 10 ani
"nu fac decat sa manance cotlete de porc cu cartofi prajiti si vorbesc despre dragoste"Craig, 9 ani

care e varsta potrivita pentru a te casatori?
"imediat ce termin gradinita, o sa-mi caut o sotie"Bert, 5 ani
"84 de ani - pentru ca la varsta asta nu trebuie sa mai lucrezi si ai tot timpul din lume sa-l iubesti pe celalalt"Judy, 8 ani

cand se indragostesc oamenii?
"nimeni nu stie de ce se intampla, dar am auzit ca are legatura cu felul in care mirosi. de asta parfumul si deodorantul sunt asa de cumparate"Jan, 9 ani
"cand un om are pistrui si gaseste pe altcineva care are pistrui"Andrew, 6 ani
"mi se pare ca trage cineva cu o sageata in tine, sau ceva de genul asta, dar restul nu e chiar asa de dureros"Harlen, 8 ani

cum e sa te indragostesti?
"e ca o avalansa si trebuie sa alergi ca sa te salvezi"Roger, 9 ani
"daca atunci cand te indragostesti e ca atunci cand inveti cum sa spui cuvinte pe litere, eu nu vreau. iti ia prea mult timp"Leo, 7 ani

de ce se tin indragostitii de mana?
"le e teama sa nu le cada verighetele, pentru ca au dat o gramada de bani pe ele"Gavin, 8 ani

cand poti sa saruti pe cineva?
"nu ar trebui sa saruti niciodata o fata inainte de a avea suficienti bani ca sa-i cumperi un inel si un videoplayer, pentru ca o sa vrea sa vada imagini de la nunta"Allan, 10 ani

cum e mai bine: singur sau casatorit?
"e mai bine pentru fete sa fie singure, dar nu si pentru baieti. baietii au nevoie de cineva sa curete dupa ei"Anita, 9 ani
"ma ia durerea de cap cand ma gandesc la asta. sunt doar un copil. nu am nevoie de astfel de necazuri"Will, 7 ani

opinii sincere despre casatorie
"sunt pentru dragoste, atata timp cat nu se intampla cand e Simpsons la televizor"Anita, 6 ani
"dragostea te va gasi, chiar daca incerci sa te ascunzi de ea. eu tot incerc sa ma ascund de cand aveam 5 ani, dar fetele ma gasesc orice-as face"Bobby, 8 ani
"nu ma grabesc sa ma indragostesc. clasa a IV-a mi se pare suficient de grea"Regina, 10 ani

o zi buna!
marius

joi, 12 noiembrie 2009

Apocalipse

 Se pare ca la capatul infinitului este ZERO 

Asteroidul bata-l vina!
Ce am facut in ultima saptamana ar fi putut fi EGAL CU ZERO. La doar 14.000 km de Pamant a trecut un asteroid, observat de catre astronomi cu 15 ore inainte de PUNCTUL ZERO. 2009VA, de 7 metri in diametru a fost descoperit de catre Catalina Sky Survey in data de 6 noiembrie 2009. Specialistii cred/spera ca asteroidul ar fi ars in intregime odata cu intrarea in atmosfera. Ingrijorator nu este frecventa cu care suntem vizitati de asemenea corpuri ceresti, cam 2 pe an, ci faptul ca se pot apropia neobservate.


 2009VA trecand la doar 14.000 km de Terra

Ultimele amenintari au fost:
- 2008 TS26, 1 metru diametru, la 6.150 km, in 9 octombrie 2008
- 2004 FU162, 7 metri diametru, la 6.535 km, in 31 martie 2004

Frica de Apocalipsa
Avand in vedere ca Biserica si Politica sunt doua bune prietene, isi pot schimba opiniile la orice colt de strada.
De teama ca oamenii de stiinta prezinta in fiecare zi, aproape, cate o noua exoplaneta, iar la un moment dat vor anunta descoperirea vietii, sub orice forma ar fi sa fie ea, Vaticanul va porni un proiect de includere a vietii extraterestre in "planurile divine ale lui Dumnezeu". Dupa ce au creat o seama de mari probleme multor oameni care si-au permis sa creada in existenta altor lumi, Giordano Bruno, Galileo Galilei si altii, acum au ei o mare problema. Hai ca daca extraterestrii ar semana cu omul ar fi bine, dar "daca au alta fizionomie, s-ar incadra greu in ideea ca Dumnezeu a facut omul dupa chipul si asemanarea sa. Mai mult, rolul lui Isus ca salvator ar fi confuz: alte lumi ar avea propria lor varianta de Isus sau versiunea pamanteasca este universala?"
"La fel cum exista o multime de creaturi diferite pe Pamant, la fel ar putea fi si alte fiinte, la fel de inteligente, create de Dumnezeu", a declarat parintele Jose Funes, astronom iezuit de la Observatorul Vaticanului si unul dintre organizatorii proiectului. "Nu intra in conflict cu credinta noastra pentru ca nu putem pune limite pe libertatea creativa a lui Dumnezeu".
Un nou PUNCT ZERO pentru Biserica.
Ei, daca ii trecea prin cap lui Giordano Bruno idea asta, n-ar mai fi murit ars pe rug.

La data de 6 noiembrie 2009, in lista Enciclopedie Planetelor Extrasolare, figurau 404 exoplanete.


sistemul planetar HR 8799, la 129 ani lumina de Terra,
in constelatia Pegasus, descoperit in noiembrie 2008


2012
A, apropo. Apocalipsa din 2012 s-a amanat pe 2406!
S-a ajuns la concluzia ca mayasii au creat acel calendar pentru contorizarea unor cicluri universale, care se succed odata la 394,5 ani.
Anterioarele "apocalipse mayase" au avut loc in:
- 20 septembrie 1618
- 17 iunie 1224
- 15 martie 830
- 11 decembrie 435, iar urmatoarea va fi undeva prin 2406

In majoritatea timpului omenirea  fost condusa de "TREBUIE SA-TI FIE FRICA DE CEVA!" Intotdeauna acel ceva a fost o necunoscuta, undeva in viitor, stiuta si posibil de atins doar de unii, putin la numar. Cred ca arma noastra, a celor multi, ar trebui sa fie NEPASAREA. Sa "nu punem botu`" in jocul lor. ORICARE AR FI SA FIE EI.
La inceput a fost APA elementul apocaliptic (vezi legenda lui Noe), acum va fi FOCUL (posibilul asteroid), poate candva in viitor va fi LEMNUL (ne vor invada padurile!!), apoi METALUL (asta cred ca va fi apocalipsa padurilor!), si la final (?) PAMANTUL (poate ca pe vremea aceea vom putea readuce Luna pe o orbina stabila si o vom scapa "din maini" pe Pamant, sau, atunci va fi sfarsitul Terrei, odata cu sfarsitul Soarelui!).


Arcalui Noe sau anomalie geologica? Locatia Muntele Ararat, Turcia

O posibila apocalipsa si cred ca singura reala, va fi odata cu sfarsitul Soarelui, in prima faza, daca nu putem emigra de pe Terra, sau la MARELE FINAL, cel al universului, prin marele colaps al galaxiilor spre un PUNCT ZERO, sau prin marele inghet, cand se prepune ca se vor stinge TOATE stelele.

Dar dupa ce vizionezi:
- Home - A Visual Portrayal of Earth (2009)
- Sharkwater (2008) si zi-sa lui Ovidiu Petcu, District 9 (2009), nu-ti ramane altceva sa-ti doresti decat sa vina apocalipa, sa spele sau sa arda, sa digere sau sa taie, sa acopere sau sa tina in bezna totala toate relele oamenilor, toate cele cate au fost si sunt ei in stare sa faca.

Pana vine Apocalipsa...
O zi buna!
Marius