miercuri, 28 octombrie 2009

Spirit-ul din Troia

 Spiritul este intotdeauna liber! 

9 aprilie 2009 ziua cu ghinion.
pe Marte se apropie iarna.
blocat in nisip, cu bateriile golite, fara memorie, resetat, roverul Spirit este supranumit Rover-ul Zombi. primeste mesaje de pe Terra, isi semnaleaza prezenta, dar nu executa nicio comanda. panourile solare sunt pline de praf, abia produc 370 Watt/ora, dar fata de 220 W, din martie, este totusi un progres.
sfarsitul lui mai il gaseste cu panourile solare curatate de o furtuna si cu o productie de 880 W.
in iunie Spirit este la fel de "inactiv". daca tot nu poate pleca mai departe este pus sa studieze solul in care se afla. descopera ca nisipul in care este tintuit ca un cal in Troia, este compus din sulfati ferici, sulfati de calciu, silicati.

"Troia" de pe Marte

iulie este plin de activitate, foloseste toate instrumentele pentru studierea locului, energia de 930 W il trimite la lucru si in schimburi de noapte.
cat timp noi am fost la Frontiere, Spirit a descoperit in subsol amestecuri de diferite minerale, unele in stransa legatura cu apa
(sol 1968-1974, 16-23 iulie 2009).

Spirit studiind subsolul

in perioada "Atlantykron 2009" isi incepe primele teste pentru eliberare, iar 18 august ii aniverseaza cele 2000 de zile de misiune. pe Pamant se lucreaza intens la metodele de deblocare a robotului din nisip. o furtuna locala de praf, de la sfarsitul lui august, ii amana plecarea. energia s-a redus sub 400 W.
septembrie. antena de inalta definitie da rateuri in conectarea cu Terra. incep testele de diagnosticare a antenelor. legatura se tine prin antena de joasa definitie, via Mars Odyssey, de pe orbita, dar "fereastra de legatura" nu ofera mult timp de manevra. intr-un final, de luna, se restabileste buna functionare a antenei.

Spirit (si Opportunity, robotii gemeni de) pe Marte

Spirit se afla intr-o stare foarte buna de spirit.
cu un set nou de instructiuni de navigare si control, cu toate cele in functiuni normale, Spirit isi asteapta ziua eliberarii. acum a fost supranumit "Free Spirit".
trimis pe Marte pentru doar 90 de zile, acesta "fierotanie" creaza emotii si in a 2069 zi (28 octombrie 2009). a explorat o mare parte a platoului craterului Gusev, iar in 2008 s-a tot invartit pe "Home plate", parte a "Husband hill". in 2009 a luat o "binemeritata" pauza.

traseul lui Spirit pana in ziua 2000.

Spirit = 2069 sol (zile) pe Marte, din 3 ianuarie 2004, in apropiere de craterul Gusev. distanta parcursa 7,7 km
Opportunity = 2048 sol pe Marte, din 24 inuarie 2004, in regiunea Meridiani Planum. distanta parcursa 18 km

"tatuaj" pe o zona desertica de pe Marte
(foto Mars Reconnaisance Orbiter)

2 comentarii:

C a r R a spunea...

poate ai vrut sa zici 9 aprilie 9009... :-)

Unknown spunea...

nu 9009, ci 2009!
articolul este o insiruire de fapte deja petrecute. sursa informatiilor este Jurnalul NASA (pe zile) a misiunii roverului Spirit pe Marte, de la data asolizarii si pana in prezent. (mai exact pana la 28 octombrie 2009, data publicarii articolului, iar primele 2 foto de sus sunt trimise de robotel in vara/toamna asta.

o zi buna!
marius