marți, 22 decembrie 2009

revolutia din 1989

 momentul de libertate... salut

am participat ieri, 21.12.2009, la o actiune a Directiei Judetene de Tineret Hunedoara, desfasurata la Fundatia pentru Tineret Hunedoara, impreuna cu alti cativa membrii ai altor organizatii de tineret hunedorene. (de lemn exprimarea, dar asta e...)
[...
tema: revolutia tinerilor - 20 de ani de libertate, eveniment care va cuprinde o serie de manifestari de comemorare a celor cazuti in Decembrie 1989.

Manifestarile sunt organizate cu sprijinul:
Asociatiei Judetene a Ranitilor Revolutiei si a Urmasilor Eroilor Martiri din Decembrie 1989
Institutiei Prefectului - Judetul Hunedoara 
Inspectoratului Scolar al Judetului Hunedoara
Asociatia Profesorilor de Istorie din Romania - Filiala Hunedoara
dupa urmatorul program:

Luni, 21 decembrie
Ora 18 - John’s Cafe
- vizionare de documentare despre Revolutia din 1989
- discutii intre reprezentantii organizatiilor neguvernamentale de tineret si participanti la miscarile revolutionare din Decembrie 1989 din judetul Hunedoara

Marti, 22 decembrie
Ora 10, Piata Operei
- depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989
- defilare Garda de Onoare - Regimentul Deva
- slujba religioasa Te Deum - in memoria Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989
- alocutiuni oficialitati
Ora 17, Inspectoratul Scolar al Judetului Hunedoara - Sala "Spiru Haret"
- dezbatere publica "Tinerii si Revolutia Romana din Decembrie 1989"
- expozitie foto si vizionare documentare - marturii ale revolutiei din judetul Hunedoara
Ora19, Sediul DJT Hunedoara - Piata Operei (Monumentul Eroilor Revolutiei)
- marsul omagial al tinerilor hunedoreni pentru eroii Revolutiei - Procesiune cu candele aprinse  care se depun la Monumentul Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989
- moment de reculegere
...]
am mentionat asta pentru ca am aflat ca un inceput, esuat, al revolutiei a avut loc la Iasi. eveniment aproape deloc mentionat de mass-media.
la o intreprindere locala, 2 persoane au pus la cale o ampla manifestare contra lui Ceausescu.
au facut un plan in stil piramidal: fiecare persoana implicata sa aduca alte 3 persoane. din pacate unul dintre cei convocati era informatorul securitatii din acea intreprindere. i-a denuntat imediat.
manifestantii au fost lasati sa-si duca la indeplinire planul, dar surpriza, la locul cu pricina ii asteptau detasamente de militie, securisti in civil, iar la principalul hotel din oras au fost cazati 2-300 de judoka (participanti la o Dinamoviada, organizata ad-hoc la Iasi).
manifestarea nu a mai avut loc. liderii au fost arestati, batuti, pusi sa-si denunte colaboratorii. se pare ca nu au denuntat pe nimeni, pentru ca alte arestari n-au mai avut loc. asta poate fi coroborata si cu faptul ca pe 16 decembrie a avut loc la Timisoara o alta manifestare anti-comunista.
dupa fuga lui Ceausescu au fost eliberati, ei nestiind ce s-a intamplat intre timp, au crezut ca se vrea o simulare a unei alte manifestari pentru a se face alte arestari.

toate astea cica sunt mentionate intr-o carte dedicata manifestarii, aparuta la Iasi. din pacate am uitat numele persoanelor mentionate, cat si numele cartii.

cele de mai sus au fost relatate de un profesor de istorie din Deva, asa ca par sa fie adevarate.am fost la manifestarea de la John`s Cafe de ieri 21.12, cu gandul de a le pune tinerilor participanti doua intrebari.
- daca simt ceva atunci cand aud sau vad ceva despre revolutie?
- daca acum s-ar repeta evenimentele, ar iesi pe strazi?

nu am putut concura cu discursul profesorilor de istorie care l-au tinut parca citindu-l dintr-o carte (ca pe o poezie, as putea spune). dupa cum s-au prezentat, persoanele in varsta, mi-au lasat impresia ca au facut, intr-un fel sau altul, parte din nomenclatura comunista (sau din cea prezenta, avand in vedere ca se afla la conducerea inspectoratului scolar... sau plans unii). nu stiu, e parerea mea. oricum dupa vorbe n-a existat nici un dialog, a urmat un film cu amintirile devenilor participanti la revolutie.
(cam L  U  N  G, de o ora juma`..., un montaj care cred ca era suficient sa fi fost de 10-15 minute). dupa film, tusti, pe usa afara, la casuta, ca era tarziu (19.30 pm).
cred ca din ce in ce mai putini resimt vreo emotie cand aud urale de pe strazile revolutiei sau revad marsurile libertatii. si asta nu pentru ca se mai si moare...
am scris cele de mai sus pentru inca mai am acel fior si as si iesi pe strazi (in Deva, daca aici m-o prinde...).

stiu ca libertatea este o iluzie!
da, dar este o iluzie frumoasa!oare revolutia tinerilor - 20 de ani de libertate vrea sa spuna ca e suficient, ca si asa au fost cam multi ani???
vom trai si vom vedea!

sa se fi inselat Brucan sau am interpretat noi gresit previziunea lui???


o zi buna!
marius

Niciun comentariu: