luni, 3 octombrie 2011

3 ziduri şi-1 bonus...

Zidurile lumii...


Zidul, prin definiţie, este o construcţie care trebuie să te apere de ceva... de intemperii, de dăunători (în particular), de năvălitori, în general. Peretele casei, gardul gospodăriei, zidurile cetăţilor ca forme poligonale închise, şi zidul de apărare ce se întinde pe mai mulţi kilometri, liniar, urmărind formele înalte de relief.


De primele două categorii se "ocupă" zidul casei, de la peretele peşterii şi până la viitoarele plasme termice şi ecrane tactile pe post de radiator, de fereastră sau de televizor, iar de capitolul năvălitori sau evadări s-au ocupat liderii vremurilor trecute.
De această ultimă idee voi lega o scurtă prezentare a celor 3 ziduri de apărare faimoase prin dimensiunile lor şi prin momentul istoric.


1. Marele Zid chinezesc
  + construit între 220–206 ÎCh în timpul primului împărat chinezQin Shi Huang (259 - 210).
  + din cei 8.851,8 km iniţiali astăzi mai sunt doar 6.259,6 km.
  + a fost construit în teritoriile de nord ale Chinei împotriva invaziilor mongole.
Marele Zid chinezesc

2. Zidul lui Hadrian
  + din "poruncă divină", pentru "a păstra imperiul intact", construcţia acestui zid a început în 122 DCh, în timpul împăratului roman Hadrian (117-138).
  + lung de 120 km, zidul se pare că nu a avut doar rol de apărare, strict, împortiva atacurilor triburilor băştinaşe din nord, ci a avut şi rol de control al comerţului, al imigranţilor sau ca simbol al puterii Romei.
Zidul lui Hadrian


3. Zidul Atlanticului
  + a existat între 1942 şi 1945, de-a lungul coastei vestice europene, din nordul Scandinaviei şi până în sudul Spaniei, şi a fost compus dintr-o salbă de fortificaţii, posturi de comandă, buncăre.
  + a fost construit sub comanda Germaniei naziste prin Organizaţia Todt (semiguvernamentală), de către muncitorii ţărilor ocupate, pentru a face faţă unei invazii a Aliaţilor în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.
  + astăzi construcţiile rămase sunt organizate sub formă de muzee.Buncăr german din Longues-sur-Mer în Franţa
bonus


4. Zidul Berlinului
  + din 13 august 1961 şi până la 9 noiembrie 1989 zidul, pe o lungime de 140 km, a împărţit Berlinul în două părţi, al Germaniei Federale (capitaliste) şi al Germaniei Democrate (comuniste).
  + de-a lungul timpului în jur de 5.000 de oameni au încercat să evadeze din încercuirea zidului, dar 100-200 au murit pentru asta.
  + "Zidul ruşinii" simbol al "Cortinei de Fier" este astăzi un muzeu în aer liber, un tablou al ororilor comuniste.Zidul Berlinului, Estul în stânga-Vestul în dreapta

5. Machu Picchu, Ankgor Wat, Puma Punku
  + cum au fost ridicate aceste ziduri, cum au fost îmbinate aceste pietre?
     - Machu Picchu este construit la 2.430 m altitudine, undeva prin secolul al XV-lea, de 
către o civilizaţie care nu a cunoscut roata.


Zid Sacru la Machu Picchu, Peru

     - Ankgor Wat este un ansamblu arhitectonic care pluteşte pe o pernă de apă, presiunea şi nivelul apei fiind reglate de apa din bazinele din jurul oraşului.


Perete cu basorelief reprezentând mitul creării Oceanului de Lapte
(o fi cerul înstelat?), Ankgor Wat, Cambodgia

     - Puma Punku. Cum au fost realizate aceste "cărămizi" din granit şi diorit care pot fi tăiate cu discuri diamantate, iar asamblarea lor într-o construcţie foarte solidă, impresie lăsată de forma blocurilor de piatră, a apărat populaţia locală de atacul cui şi cu ce... că dacă totul este o ruină... arma a fost foarte puternică!


Blocuri de piatră din situl de la Puma Punku, Bolivia
sursa:
Wikipedia
National Geographic
History Channel


de lângă peretele camerei...


o zi bună!
marius

Niciun comentariu: