sâmbătă, 19 decembrie 2009

esti un porc! DA? multumesc!

 oare taiem porcii din invidie???





rezultatele un studiu stiintific publicat in Animal Behaviour, ne arata ca dupa caini si porcii sunt animale inteligente.

testul oglindei
"In doar cinci ore, un porc obisnuit de crescatorie poate invata cum sa interpreteze o imagine in oglinda si sa se foloseasca de ea in beneficiul propriu." 7 din 8 porci au reusit in doar cinci ore sa interpreteze corect imaginea din oglinda, sa inteleaga ca sunt ei insisi, sa se foloseasca de asta pentru a o corela cu mediul din jurul lor. astfel au reusit sa descopere mancarea ascunsa de cercetatori.

si porcii mint ("minti ca un porc!" oare de unde stiu femeile asta)
cand anumiti purcelusi au inteles despre ce e vorba, au actionat ca atare, cautand depozitul cu mancare. ceilalti confrati au sesizat noua situatie si s-au dus in urmarirea primilor, dar acestia au incercat sa-i "deturneze" indicandu-le piste false, inselandu-i.

porcii uita greu
alte studii au relevat ca dupa ce au deprins un "nou obicei" nu-l mai uita. pe langa usurinta cu care invata sa execute diferite manevre, daca le place, ii foarte greu sa-i dezveti. acesti au fost/sunt in stare sa execute diverse giumbuslucuri, sa scoata sunete la comanda, sa mane oile, sa foloseasca un joystick, manete, sa inchida sau sa deschida cutii.
un caz celebru s-a petrecut la finele secolului XIX, in circul marelui Phineas T. Barnum, inventatorul al circului modern.



acesta a pus pe cineva [sa dreseze cativa purcelusi sa joace carti si sa cante la instrumente muzicale". docili, "elevii" au deprins trucurile cu o rapiditate impresionanta: dupa doar o saptamana, dresorul a inteles ca nu mai avea nimic sa-i invete. spectacolul se anunta un real succes. s-au tiparit afise.



a fost insa un esec. ce-i drept, in prima faza, spectatorii n-au putut sa nu rada vazand un porc muzician interpretand cu gratie o cantoneta in voga; sau porcusorul-crupier jucand cu abilitate black jack, si "curatandu-l" de-a dreptul pe un tanar care se oferise voluntar sa joace cu el, probabil pentru a-si da aere. in scurt timp insa, oamenilor le-a cam pierit zambetul de pe fata, pe masura ce au inceput sa realizeze ca porcii executau toate sarcinile fara cel mai mic efort. oamenii au inteles ca afisul, vorbind despre "inteligenta aproape umana", nu exagera deloc. ba dimpotriva, povestea spune ca unele doamne s-ar fi intors catre soti spunandu-le cu repros: "tu n-ai cantat niciodata atat de bine la xilofon".
odata intervenit sentimentul uman al invidiei, spectatorii n-au mai reusit sa se bucure de "giumbuslucurile" purceilor: spectacol dupa spectacol, abilitatea excesiva a acestora a inceput sa-i enerveze, si in cele din urma Barnum s-a vazut constrans sa scoata numarul respectiv din program si sa-l concedieze pe dresor. nu se stie ce sfarsit au avut purcelusii, dar e lesne de imaginat.]

interesant este ca daca un caine dupa ce aduce un obiect unui om, il lasa jos, pentru ca omul sa se aplece si sa-l ia, asteptand noi ordine, porcul il ridica aproape intotdeauna la mana omului, fara a mai astepta al ordin.

un porc este aproape om, sau invers?
nu cu mult timp in urma, o echipa internationala de biologi anunta "descifrarea a 98% din genomul unui porc domestic din rasa Duroc". concluzia? chiar si la o privire superficiala, genomul porcului se aseamana destul de mult cu cel uman.
inima porcului este asemanatoare cu cea umana, metabolizeaza medicamentele in acelasi fel ca noi, dintii ii seamana cu ai nostri, iar obiceiurile i-ar putea foarte usor si ele semana cu cele umane. "consider porcul drept un model animal extrem de bun pentru bolile umane. porcului ii place sa lancezeasca, ii place sa bea alcool atunci cand i se ofera, si cel mai probabil ar fuma si s-ar uita la televizor daca ar avea ocazia"...

alaturi de caine, porcul este cel mai vechi animal domesticit de oameni, de cel putin 8.000 de ani, in Asia si Europa. domesticirea lui a fost cel mai probabil o treaba destul de facila. "Porcii erau greu de vanat, dar oamenii si-au dat seama dupa o vreme ca nu trebuie sa se chinuie, tot ce trebuie sa faca este sa puna un gard in jurul gunoiului".

si chiar si "imblanzit", porcul a pastrat mult din istetimea stramosului mistret. psihologul Byrne, membru in echipa de cercetare, ii atribuie inteligenta acelorasi presiuni ale evolutiei care le-a facut si pe primate sa se "destepte": viata sociala si hrana. porcii salbatici traiesc in grupuri sociale pe termen lung, avand "grija" unii de ceilalti ca indivizi, pentru a se proteja mai bine in fata pradatorilor. ei mai au si de scormonit dupa surse dificile de hrana, de unde si dexteritatea ratului, comparabila cu indemanarea unei maimute.

porcii sunt "veri" cu balenele si cu hipopotamii. raspanditi dintotdeauna pe tot globul au fost uneori venerati alteori considerati mesageri ai oamenilor in comunicarea cu zeii, mentionati in toate culturile umane. chiar si astazi, Holywood-ul ni-i prezinta pe Babe, Piglet sau Cei trei purcelusi, iar in insulele din Pacific nu se intreprinde nimic nou sau nu intra nici un strain intr-un sat fara sa se taie un porc, pentru a se vedea daca maruntaiele "prevestesc" asta ca fiind un lucru bun.

exista o credinta, inca raspandita in lume, cum ca daca cineva se hraneste cu un animal anume, puterile lui vor trece in acea persoana. vezi cum in Asia se face supa din aripioare de rechin sau din testicule de tigru, iar cornul rinocerului, asa falnic cum ii, poate reda potenta. poate ca la fel stau lucrurile si in cazul porcului, credinta ramasa de la omul primitiv. "Vei creste mare si destept daca mananci carne de porc!"

a fost publicat, inainte de 1989 (?), intr-unul dintre almanahurile Anticipatia o povestire SF, in care este prezentata o intrunire dintre oameni si animale, unde animalele isi cereau ca drepturile sa le fie respectate. (parca?, nu mai stiu). conducatorul animalelor era... un porc. intamplare sau nu, autorul a anticipat inteligenta porcului asezandu-l in postura de lider.

intrebare: oare de ce i se spune cuiva  esti un porc!  ca fiind ceva de rau?
dar ca orice roman care duce tot raul spre bine, ocara asta poate deveni o lauda.

o zi buna!
marius


6 comentarii:

Unknown spunea...

a, scuze
am uitat "Ferma animalelor" (George Orwell - Animal Farm, 1954).

de eterna actualitate

Unknown spunea...

salut

apropo de inselaciune. cica este o caracteristica raspandita in intregul regn animal. in documentarul "Discovery Science - Sci-Trek - Cum gandesc animalele" se prezinta un experiment in care se studiaza capacitatea maimutelor de a insela. (doi cercetatori au la picioare boabe de struguri. unul este cu fata, iar celalalt cu spatele. cei doi isi schimba pozitia dupa ce maimuta a furat bobul. maimuta va fura intotdeauna boabele de struguri de la cel cu spatele, "pentru ca doar el nu o vede". asta demonstreaza ca nu doar oamenii sunt capabili sa inteleaga ce se intampla in mintea altcuiva.)

inca ceva. ciorile si cimpanzeii fabrica si folosesc unelte; delfinii se oglindesc in luciul apei si isi si creaza propria oglinda (elibereaza sub apa, intr-un anumit fel, o bula de aer care ia forma unui disc. urmareste si se priveste in luciul acelui disc pana acesta se destrama sau il strica singur impungandu-l cu botul.

dar cel mai interesant fapt care dovedeste o inteligenta, chiar si de grup (coordonarea membrilor, comunicarea idei, comenzile de moment, etc.), este uciderea voluntara a unui oponent, cazul cimpanzeilor care au activitati politice de aliati si adversari, sau de vanatoare in haita, cazul leilor, lupilor, cainilor salbatici (si astea doar cateva).
ce sa mai spun despre folosirea uneltelor sau crearea de opere de arta (gradini cu "flori", cu anemone de mare) de catre caracatite.

dar oare plantele au inteligenta?
plantele exista absolut pentru sex (BBC - The private life of plants, 6 episoade). cum au stiut copacii, plantele in general, sa se foloseasca de insecte, de diferite animale (de exemplu inventarea carligelor de scaiete care se agata de blana animalelor. de unde au stiut scaietii, si nu numai, ca exista animale cu blana???) pentru a-si imprastia semintele???

o zi buna!
marius

C a r R a spunea...

fain'

asta da articol! pe cand unul despre scroafa?

C a r R a spunea...

A fost odata o carte de bucate intitulata: "Taiem porcul, cum il preparam?"
dar am dat-o imprumut si nu am mai primit-o inapoi, noroc ca acum exista Internet si site-ul http://www.gustos.ro/retete-culinare/cautare?ex=porc
.

Unknown spunea...

"Porumbeii inteligenti lucreaza in echipa

Nu stim cine a avansat ipoteza ca pasarile nu prea au creier, insa in mod cert acela s-a inselat, iar aceasta – precum marea majoritate a prejudecatilor – este falsa. Cel putin in ceea ce-i priveste pe porumbei.

In aceasta perioada a anului, temperaturile cresc de la o zi la alta in Australia, iar autoritatile au tras semnale de alarma privind seceta aspra care se instaleaza treptat pe intreg continentul. Cu lipsa acuta a apei s-a confruntat si un trio de porumbei, urmariti vreme de cateva zile de un naturalist australian in Sidney. Cei trei porumbei insetati au ajuns in cele din urma intr-o piata, iar aici au observat oamenii care veneau si beau apa, iar apoi au pus la cale un ingenios plan prin care sa rezolve problema. Dand dovada de un remarcabil spirit de echipa, trioul a asteptat mai intai ca tasnitoarea publica din piata sa se goleasca de oameni. Apoi, au zburat toti trei pe tasnitoare. Unul dintre ei s-a asezat pe parghia care da drumul la apa, celalalt s-a postat la mijloc, pentru a veghea vigilent daca se apropie cineva, iar al treilea a baut si s-a balacit in voie. Apoi, rolurile s-au schimbat. Sub privirile uimite ale trecatorilor, timp de un sfert de ora, cei trei porumbei insetati s-au bucurat, pe rand, in voie de apa pana cand s-au saturat."

sursa: http://www.descopera.ro/dnews/4776273-porumbeii-inteligenti-lucreaza-in-echipa

Unknown spunea...

salut

o relatare din antichitate citata in "Cinci milenii de manipulare - de Bogdan Teodorescu", pag. 240.

[...
Pliniu cel Batran citeaza din Istoria Naturala, in cartea a opta, dedicata zoologiei, o poveste prin care ilustra fidelitatea cainilor.

"Dar intamplarea cea mai de seama e din vremea noastra si e adeverita de Acta diurna populi Romani. Sub consulatul lui Appius Iunius si a lui P. Silius, Titus Sabinus si sclavii sai fiind pedepsiti cu moartea din cauza lui Nero, fiul lui Germaniscus, un caine, care apartinea unuia dintre acesti sclavi, n-a putut fi gonit din inchisoare, nici indepartat de langa trupul stapanului sau, care fusese aruncat pe treptele Gemoniilor (acesta era traseul pe care erau tarate cadavrele criminalilor executati pentru a fi aruncate in Tibru). Urla jalnic acolo in fata unei mari multimi de cetateni romani, si cand cineva i-a pus inainte mancare, el a dus-o la gura mortului. De asemenea, cand cadavrul a fost aruncat in Tibru, s-a aruncat si el in apa si s-a silit sa-l sustina la suprafata sub ochii unei multimi adunate in graba spre a vedea fidelitatea acestui animal."
...]

cat de prost a putut fi acest caine???
dupa mine a fost un mare OM, un prieten adevarat. cred ca si stapanul lui a fost un OM cu el.

OM = asa cum ar trebui sa fie oamenii!!!

o zi buna!
marius