sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Albă-ca-Zăpada este rea...

Andromeda este Albă-ca-Zăpada


Jacob Ludwig Carl Grimm (1785 - 1863)
Wilhelm Carl Grimm (1786 -1859)


Fraţii Grimm, Jacob şi Wilhelm, au publicat Albă ca Zăpada într-o colecţie de basme, apărută în două volume, în 1812 şi 1814, împreună cu Cenuşăreasa, Scufiţa Roşie, Hansel şi Gretel ş.a.. 
Albă ca Zăpada a avut mai multe ecranizări, dar cea mai cunoscută rămâne animaţia realizată de Studiourile Disney în 1937.




Basmul Albă-ca-Zăpada se regăseşte în literatura populară europeană a Evului mediu, sub diferite nume, Bella Venezia, Myrsina, Nourie Hadig, The Young Slave şi Gold-Tree and Silver-Tree sau The Jealous Sisters din Albania.
Fraţii Grimm sunt cei care au introdus în povestea prinţesei Albă-ca-Zăpada, cei şapte pitici.


În opinia mea aventurile acestei prinţese, pradă geloziei mamei ei vitrege, îşi au originile mult mai departe în timp, decât Evul mediu, ajungând până în Grecia antică. În Legendele Olimpului se regăsesc aventurile prinţesei Andromeda, ale eroului Perseus, în confruntarea lor cu Cassiopeia, cu Meduza sau Cetus.
Am regăsit asemănări între personajele basmului Albă-ca-Zăpada şi legendele constelaţiei Andromeda, Cassiopeia sau Perseus. Fraţii Grimm nefăcând altceva decât să transpună întâmplările dintr-o lume din apropierea mării, a zeilor şi monştrilor, într-o lume a pădurilor, a vânătorilor, a minerilor, a castelelor.
Astfel că:
   - bătrânul rege, retras din viaţa politică, tatăl Albei-ca-Zăpada este Cepheus,
Regele Ethiopiei;


Cepheus


   - regina, mama vitregă, geloasă pe frumuseţea prinţesei, fiinţa cu două feţe
(cea de Regină relativ frumoasă şi cea de Vrăjitoare bătrână şi urâtă) este Cassiopeia,
soţia lui Cepheus, unde forma constelaţiei care o reprezintă este ori W ori M;


Cassiopeia


   - prinţesa Albă-ca-Zăpada, tânără şi frumoasă este Andromeda, care în ambele cazuri este izgonită de mama ei vitregă şi trimisă la moarte (ori ucisă de un vînător ori de un monstru marin, Cetus);


Andromeda înlănţuită


   - prinţul salvator este eroul Perseus, amândoi apărând în preajma prinţesei în clipa morţii ei, salvând-o şi căsătorindu-se cu ea;


Perseus


   - cei şapte pitici sunt Pleiadele, cele şapte surori;

Pleiadele


   - calul alb al prinţului este Pegasus, calul înaripat;


 Pegasus


   - vânătorul, cel care umblă noaptea prin păduri, este, cred eu, Luna, cea care atunci când răsare sau apune lasă impresia că intră în pădure şi aleargă printre copaci;

Luna


   - mărul roşu cred că este reprezentat de Cerul de Noiembrie (când se coc merele roşii), deoarece aceste constelaţii se observă în grup doar toamna;


Grupul constelaţiilor pe cerul de noiembrie


   - coşul este Auriga (constelaţia Auriga, care în mitologia populară i se mai spune şi Coşul sau Căruţaşul)
   - caleaşca în care prinţul salvator o duce pe prinţesă la castel este Carul Mare;
   - castelul cred că este reprezentat de Bolta Cerească.


Dacă toate aceste supoziţii sunt adevărate, înseamnă că fraţii Grimm au fost mai mult decât folclorişti, lingvişti, filologi, doctori în drept, au fost chiar astronomi, poate la nivel de amatori, cunoscători ai legendelor constelaţiilor, a mitologiilor civilizaţiilor antice.


De ce Albă-ca-Zăpada rea?


Pentru că am asemănat-o cu Andromeda, din legende, şi prin extensie cu Galaxia Andromeda. Astronomii ne anunţă că peste 2,5-3,5 miliarde de ani Andromeda se va ciocni cu Calea Lactee, ceea ce va duce la distrugerea celor două galaxii, şi implicit a noastră.


Galaxia Andromeda - văzută de pe Terra peste 3,5 miliarde de ani


Prin unirea celor două galaxii, în formă de spirală, se va forma o nouă galaxie, în formă elipsoidală, numită, de pe acum, Milkromeda. Galaxiile elipsoidale sunt etapa următoare de evoluţie a galaxiilor.


Galaxia Milkromeda - dupa coliziunea Caii Lactee cu Andromeda


Dacă galaxia Andromeda ne este duşman de moarte, chiar şi peste 3,5 miliarde de ani, atunci Albă ca Zăpada se transformă din:



în




Extra:
Snow White - ilustraţie din 1852


Pleiadele - o reprezentare în lanul de grâu (Anglia, 1994)


o reprezentare a bolţii cereşti din emisfera nordică, după Hevelius



o zi bună!
marius

4 comentarii:

chrissy_ spunea...

te felicit pentru cele scrise mai sus! subiectul este interesant si informatiile gasite de tine sunt ca o mina de aur pentru mintea mea flamanda..

kandara spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
kandara spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
kandara spunea...

...luna de pe cer, vanator?...marul rosu, amurgul unui cer de noiembrie? ...wow! ...asta, da imaginatie!!!...frumos si interesant legate cele doua povesti!!! jos palaria!