sâmbătă, 17 octombrie 2009

"Crede si NU cerceta!"

 Smochinul




Cand cumparati smochine sa-nclinati usor capul in semn de recunostinta. Sunt „fructele” smochinului, „regina” pomilor fructiferi.

Acest copac, intru totul lui, hraneste o multitudine de fiinte. Bacterii, ciuperci, paraziti (la toate nivelurile), omide, fluturi, furnici, calugarite, gandaci de toate felurile, albine, viespi de smochin (care sunt cheia unui intreg lant trofic), pasari diverse, soparle gecko, serpi, lilieci frugivori, maimute, elefanti, girafe, antilope, pesti, crocodili, oameni.

Un lucru fascinant (cel putin pentru mine) il fac viespii de smochin. Ei ajuta la reproducerea arborelui, iar smochinul la perpetuarea viespilor, fiecare in felul lui.



Viespii, doar femelele, inaripate, cand ies din fruct, se imprastie pe suprafete mari de padure, pana gasesc fructe verzi de smochin. Intra in „fruct”. Au adus cu ele, pe abdomen, cat de mult polen au putut colectat din smochina in care au eclozat. Sunt pline de oua, pe care le depun pe flori, impreuna cu grauncioarele de polen.


femele colectand polen

Pe vremea cand ieseau din ou femelele au fost invadate de larvele altor viespi, acestea au intrat in abdomenul viespilor pentru a le devora de vii, lent, lasandu-le timp sa-si indeplineasca misiunea. Dupa ce au fost transportate de acestea in noua locatie, ies din gazda pentru a se dezvolta.


viespii paraziti depunand ouale in fructele in care vor creste viespii de smochin

Dupa perioada de incubare, prima data eclozeaza masculii. Acestia fecundeaza femelele, inca aflate in ou, apoi o parte dintre ei vor decupa „amforele” florilor pentru ca femelele sa ajunga la „saculetii” cu polen, iar ceilalti se aduna intr-o parte a smochinei, pentru a penetra coaja fructului. Totul este o cursa contra cronometru. Intre timp femelele ies din „ou”, din fructul in care au crescut. Sunt iarasi invadate de larve. Cat de repede pot, toate se indreapta spre iesirea facuta de catre masculi. „Baietii” se posteaza in jurul iesirii, si vor fi primii atacati de furnicile care au prins de veste. Cu un ultim gest rolul lor s-a terminat.


masculii fecundand femelele


masculii sapa in coaja smochinei pentru a crea o iesire


masculii apara intrarea in timp ce femelele isi iau zborul

Femelele vor fi vanate de diversele insecte, reptile sau pasari. Supravietuitoarele se vor imprastia pentru reluarea ciclului. O singura femela va intra intr-o smochina, iar acolo, in timp ce va poleniza minusculele flori, isi va depune si ouale, cate un ou in cate o floare. Este actul final.


femelele depunand polen si oua pe flori

Inca odata s-a demonstrat ca succesul depinde atat de individ cat si de grup.

Smochinele, aceste „gradini ale bunastarii”, se pare ca ar fi fost „merele” din Gradina Raiului. Ele ofera atat hrana tuturor vietuitoarelor din jur, cat si „bucurie”. Dupa ce au ajuns pe sol, smochinele vor fermenta, generand alcool. Alcoolul, acest drog usor, se pare ca a fost prima substanta care a surexcitat simturile, ducand la extraperceptii senzoriale, ajutand la cunoasterea celor din jur.


fluturi la un "pahar de vorba"

Omul primitiv cu siguranta s-a hranit si cu smochine.


"diavolul" si "fructele cunoasterii"

Niciun comentariu: