Ceramica - o arta de milenii
de Grigore Roibu
- subiect propus pentru editia a 5-a a taberei Frontiere
- foto "la mesterul olar Borza Petru din Obarsa/Hunedoara", editia a 2-a a taberei Frontiere
ceramica de Obarsa/Hunedoara
Ne putem intreba ce are un domeniu al artelor cu cele patru elemente primordiale. Ceramica le imbina pe toate.
In trecut, cineva a avut ideea de a lua un bot de pamant de pe marginea unei ape si de a-l modela cu propriile maini. Apoi a descoperit focul si proprietatea lutului de a se cristaliza in urma arderii. Nu a trecut mult timp si arderile au devenit controlabile prin introducerea de oxigen sau eliminarea acestuia din cuptor, ceea ce a facut ca materialul ceramaic sa primeasca diferite proprietati si culori. Ceramica a devenit un aliat al omului, un mestesug care l-a insotit de-a lungul istoriei. S-a afirmat chiar ca ceramica este cea mai veche arta pe care a inventat-o omul.
Ceramica reprezinta, asa cum s-a afirmat: „elementul definitoriu al unei cronici in lut a omenirii”, adica devine reper al unui parcurs, pe care omul l-a urmat inca din Paleoliticul superior si pana astazi, un parcurs in primul rand cultural si artistic.
Potrivit lui Herbert Read: „ceramica, este arta pura. Ea este arta eliberata de orice intentie imitativa, o arta fundamentala, legata de nevoile elementare ale civilizatiei”. In fine, „ceramica este cea mai simpla si cea mai dificila dintre arte, simpla fiindca e elementara si dificila fiindca e cea mai abstracta”, spune Herbert Read.
Focul, elementul fara de care ceramica denumita si arta a focului nu ar fi posibila, a fost o forta care a fascinat si speriat deopotriva. Artele focului au aparut odata cu „imblanzirea” si folosirea acestuia in incercarea omului de a subjuga forta naturii. Magia arderii a fost cea care transformat focul in mit si simbol.
Focul alunga in acelasi timp spiritele rele din jurul casei, tot asa cum fulgerele alunga norii negrii cu furtuni devastatoare si fac loc ploilor roditoare. Infatisarea focului, sub diverse forme in mitologia universala, s-a dezvoltat, fara doar si poate, din mai multe radacini:
- focul - cel care iti lumineaza drumul si te ajuta in lupta cu animalele salbatice;
- focul - o forta care te curata si te vindeca (magia alba);
- focul - un fenomen periculos (flamand in incendii devastatoare, dar si in magia neagra, care este imposibila fara contributia lui);
- focul - un zeu al casei si caminului.
Istoria ceramicii incepe in Neolitic, cu prima piesa din lut arsa intentionat. Odata infranta aceasta teama innascuta, de a manipula focul, ce a urmat a fost una dintre cele mai asionante aventuri ale umanitatii.
Epoca moderna a transformat ceramica in tehnologie. In zilele noastre nu am mai putea concepe un apartament fara gresie si faianta. Obiectele utilitare care ne servesc pentru a ne desfata cu o cina sunt de cele mai multe ori din ceramica. Tehnologiile de varf al productiei de avioane si componente electronice foloseste materiale ceramice cu mare rezistenta mecanica sau care rezista la temperaturi ridicate. Medicina actuala a gasit in materialele ceramice proprietati care au facut ca acestea sa fie indispensabile in domenii cum ar fi stomatologia. Dar, pe langa aspectul utilitar ceramica moderna devine o arta independenta care transmite mesaje. Astfel, mesajului de cronica nescrisa a dezvoltarii omenirii se adauga cel de productie artistica a carei expresivitate se leaga de insasi materialele primordiale din care este compusa materia prima.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu