luni, 30 noiembrie 2009

pentru tabara Frontiere 2010 1

 In jurul focului

principala tema pentru editia 2010, tabara Frontiere #5, este Focul - de la practic la metafora. pe aceasta tema am gasit foarte multe subiecte, care au legaturi directe sau indirecte cu Focul.
prin acest articol deschid seria subiectelor propuse pentru editia din 2010, cu doua rugaminti. prima, daca este cineva interesat de un anume subiect propus si doreste sa-l dezvolte, este bine-venit; a doua, din "gramada" de subiecte trebuie alese maximum 6...

 Pestera Ghetarul Focul Viu



Ghetarul Focul Viu este o pestera adapostind al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig, situate de asemenea in Parcul Natural Apuseni), cu un volum de aproximativ 25.000m3.
Ghetarul Focul Viu - este situata la o altitudine de 1.165m, pe culmea care separa spre sud Groapa de la Barsa de bazinul Vaii Galbenei. Intrarea in pestera se afla la numai 500m N-V, de principalul punct de reper, stancariile varfului Pietrei Galbenei (1.243m).
Accesul cu mijloace auto este posibil pe drumul forestier Balaleasa-Valea Seaca, pe care marcajul turistic il intersecteaza cu putin inainte de cantonul silvic din Valea Cetatilor. De aici mai sunt de strabatut cu piciorul 1,5km pana la pestera, urmand de preferinta marcajul banda rosie al traseului Baita-Valea Seaca-Padis.



Intrarea (alt. 1.120m) este scunda, situata la piciorul unui perete de calcar partial acoperit cu vegetatie. De la intrare se coboara o panta avand o inclinare de 30° pe o lungime de 20m si o diferenta de nivel de circa 10m; aceasta portiune, in care uneori se gaseste zapada, este amenajata cu o scara de lemn. Pestera este formata din doua sali. Sala Mare care masoara 68m lungime si 46m latime, adaposteste un bloc de gheata fosila, precum cel de la Scarisoara, si foarte probabil de aceeasi varsta, si Sala Mica de 30m.



Centrul Salii Mari este ocupat de o imensa aglomerare de trunchiuri, cazute sau azvarlite de oameni, in decursul timpurilor, printr-o larga fereastra (un horn urias, deschis) care strapunge bolta. Bustenii au fost prinsi ca intr-o capcana de gheata, capetele lor ramase libere au putrezit nuantand astfel gheata. Prin fereastra din tavan intra suficienta lumina pentru a dezvalui spendoarea bucatilor stalagmitice de gheata, aflate in partea opusa intrarii, pe care razele soarelui filtrate de aburii din aer, le fac sa scanteieze in orele amiezii, generand o imagine a carei frumusete se regaseste in denumirea cu valente de simbol data pesterii: Focul Viu... Unul din capetele blocului de gheata se inalta din abis, din crevasa adanca dintre stanci.



De la capatul nordic al Salii Mari si pana la sfarsitul galeriei podeaua este constituita din gheata. La inceputul acestei galerii nordice se disting cateva coloane si domuri mari de gheata, al caror numar si marime difera de la an la an, iar la o departare de 20m de la aceste formatiuni se gaseste o saritoare (-6m) care poate fi coborata cu ajutorul unei scari speologice. Este intrarea in Sala Mica. Aceasta nu are lumina naturala. Coridorul se termina intr-o zona ascendenta, cu o nisa. In anotimpul calduros apa de topire formeaza aici un lac.




In latura din dreapta se deschide un fel de crevasa, o rymaia (portiunea care se formeaza intre stanca si gheata), de aproximativ 18m adancime, care nu poate fi coborata decat cu ajutorul scarilor speologice, unde se afla camere ceva mai largi datorita contactului termic dintre gheata si substratul calcaros.
Un interes deosebit il are gheata din pestera care prezinta variatii anuale. Analizele de polen efectuate din impuritatile de la baza blocului au aratat ca acestea dateaza din ultima faza postglaciara a fagului, deci de acum 3000 de ani.



In galeria terminala, au fost descoperite fragmente de draperii de calcit cazute pe pamant, iar intr-o nisa cateva cristalictite de calcit. Biospeologic pestera a fost foarte putin cercetata.



Conditii de vizitare. Pestera este partial amenajata, iar vizitarea ei in zonele superioare nu necesita mijloace proprii de iluminare sau echipament special.

Pestera are in lungime totala 125m.

propun o excursie pana la pestera Ghetarul Focul Viu in prima parte a perioadei taberei.
traseul dus-intors este de ~280km.
timpul necesar ~5 ore.

o zi buna!
marius

Niciun comentariu: