Calea Lactee
Calea Lactee
Pentru grecii antici Calea Lactee era laptele Herei împrăştiat pe cer când l-a descoperit pe Hercules sugând la sânul ei. Pentru români a reprezentat o Cale a Robilor, cale ce i-a călăuzit pe cei luaţi prizonieri de către turci. (Turcii înainte să elibereze prizonierii le-au scos ochii, lăsând doar o singură călăuză cu un singur ochi.)
Grupul local
Galaxia Calea Lactee din punct de vedere astronomic este o galaxie de tip spirală, numărând între 100 şi 400 de miliarde de stele şi 1.000 de nebuloase, cu 100.000 ani lumină în diametru şi aproximativ 12.000 ani lumină în grosime. A doua ca mărime din Grupul Local, după Andromeda, grup din care mai fac parte alte 3 mari galaxii (în grup se mai regăsesc alte 30 de galaxii mai mici şi roiuri stelare).
Calea Lactee - panoramă
Sistemul solar se găseşte la o distanţă cuprinsă între 25-28.000 de ani lumină de centru galaxiei, undeva în ramificaţia Orion, într-o zonă de habitat galactic, împreună cu Pleiadele şi Nebuloasa Orion.
Pleiadele
Nebuloasa Orion
Undeva între constelaţia Săgetătorului şi cea a Scorpionului se regăseşte centru galaxiei. În centru se află o imensă gaură neagră.
ESO - centru galactic
Sateliţii galaxiei noastre sunt:
- Săgetătorul - constelaţie eliptică pitică,
- Marele Nor al lui Magellan,
- Micul Nor al lui Magellan,
- Câinele Mare,
- Ursa Mare şi Ursa Mică,
- Dragonul,
- Leul,
- Leul Mic.
Pentru a viziona un montaj video pe Youtube, cu Calea Lactee, click aici
sau aici
dacă tabăra Frontiere s-ar desfăşura în deşertul Atacama din Chile, în preajma observatorului din Paranal, nu cred că am şti unde să ne uităm pe cer noaptea...
sursa:
eso.org
(ESO - the European Southern Observatory)
astrosurf.com
youtube.com
documentar National Geographic - Inside the Milky Way
o zi bună!
marius
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu