marți, 1 mai 2012

...evantaiul care ştie de ce au dispărut dinozaurii...


Ginkgo Biloba...




Este un gimnosperm, plantă cu seminţele neînchise într-un ovar, din era Jurasicului, neschimbat până acum... care face trecerea spre angiosperme mai bine adaptate la condiţiile de viaţă, care îşi protejează seminţele...




Ginkgo Biloba este ori femelă ori mascul... o raritate în lumea arborilor. Poate trăi până la 3000 de ani, ajunge la o înălţime de 30-40 de metri, iar arborii femelă produc fructe care seamănă cu o cireaşă sau caisă verde-argintiu-gălbui şi care au în interiorul seminţei un sâmbure comestibil.




Frunzele sunt verzi cât timp au căldură, iar toamna ajung la un galben viu, de o frumusete care a fascinat pe oricine a avut prilejul să le vadă.




...apoi cad, uneori în decurs de doar câteva ore...




Numele genului, Ginkgo, vine din cuvântul chinezesc Ginkyo, ceea ce înseamnă caisa de argint. Arborele a primit acest nume deoarece fructul său are mărimea şi forma unei caise mici şi o culoare verzui-argintie sau spre gălbui. Numele speciei, Biloba, vine de la faptul că frunza sa, în formă de evantai, are o crestătură în mijloc, formându-se, astfel, doi lobi.




Se mai numeşte şi părul fecioarei. În China (ţara de provenienţă a arborelui Ginkgo) a fost cunoscut şi sub numele de piciorul raţei, fruct alb, ochi alb şi arborele bunicului. În Japonia, unde a ajuns fiind adus de chinezi, a fost cunoscut tot sub aceste nume, la care s-a adăugat şi cel de pana Ginkgo.




După răspândirea sa în Europa a primit şi numele de arborele de 30 de galbeni, dat fiind costul sau extrem de ridicat din primele decenii de după aducerea sa, sau arborele pagodă, din cauza formei ramurilor sale. 






până vom afla de ce au dispărut dinozaurii...


o zi bună!
marius



Niciun comentariu: