miercuri, 29 mai 2013

2% furat...

Anul acesta statul ne-a furat cei 2%... adică au venit cu o idee, iar dacă nu ai avut ce ţi s-a cerut, nu ţi s-au luat în considerare cerererile pentru cei 2% depuse.
S-a cerut crearea unui tabel, de către ONGul în cauză, semnat şi ştampilat, în care să fie trecute toate persoanele care s-au gândit să ofere cei 2% din impozitul lor, acelui ONG... cu seria şi numărul de buletin şi semnătura... "ca să autentifice acea cerere, şi să demonstreze prin asta că persoana respectivă, din tabel, nu a mai dat şi altui ONG acea cerere pentru acei 2%".
Asta-mi pare o idee redundantă, adică dacă a semnat pe cerere, nu se consideră că o face pe propria răspundere, şi că nu mai trebuie un alt act care să autentifice de două ori o "chestie"...

Nu s-au acceptat decât cererile depuse personal, dar când mi-am depus cererea nu mi s-a cerut buletinul să verifice dacă eu sunt cel de pe foaie... puteam da cea mai "grasă" cerere... că oricum nu conta...

Se pare că cineva care a trebuit să-şi justifice scaunul, a venit cu o idee, care cel puţin anul acesta o să aducă o grămadă de bani statului... toţi cei care am fost la ghişeu pentru a depune acele cereri, am lăsat doar foaia personală, plecând acasă cu teancul (mai mare sau mai mic) de cereri invalidate... cine a avut timp să mai facă acel tabel cu persoanele în cauză... cine nu, nu.

Nu am văzut nicăieri vreun anunţ cum că avem nevoie de acel tabel... s-a mizat pe faptul că lumea (în general vorbind) este "leneşă", nu se sinchiseşte să facă ceva pentru cineva, se lasă cu treburile de rezolvat pentru ultimul moment, când nu mai e nimic de făcut.
Aşa am păţit şi eu, m-am lăsat pe ultima săptămână, când nu mai aveam cum să-i găsesc pe toţi cei care mi-a dat acea cerere de 2%.

Oare cum au rezolvat acele ONGuri, cum ar fi SMURDul, WWF şi altele, care au trimis zeci de cereri prin intreprinderi şi pe email, unde nu trebuia decât să-ţi treci datele personale, s-o semnezi şi s-o laşi acolo unde ai găsit-o... Ce vor face ONGurile mari sau lăcaşele de cult de "pe te miri unde"... vor umbla după enoriaşii generoşi să le semneze în tabel??? sau se vor înţelege cu cei de la Finanţe să închidă ochii şi în cazul ăsta...???

Se pare că incompetenţa personalului de la Finanţe responsabil cu identificarea cererilor, a dublurilor şi a anulării lor, este mare...
Se repetă figura, în care toate ONGurile sunt acuzate de înşelăciune, toate ONGurile depun mai multe cereri de la aceleaşi persoane, toate ONGurile au adus pe vremuri autoturisme din străinătate, fără taxe... şi aşa mai departe.

Dacă vom trăi vom vedea... oare la anu cu ce idee vor mai veni "reprezentanţii statului" de verificare a verificării verificate anterior...??? (ah, să nu uit... odată am avut nevoie pentru un decont de o declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notar, cum că semnătura de pe o chitanţă şi factură este a mea... semnătura de pe cele două acte oficiale nefiind considerată "pe propria răspundere" şi adevărată...)

o zi bună!
marius

Un comentariu:

C a r R a spunea...

Cei 2 la suta care sunt donati unui ONG, sunt transferati in contul ONGului sau unde sunt stocati? Sunt platiti in numerar? Unde si cui?! Astept un pic de lumina, un bec, un neon, o raza de soare... Raspunsul la aceasta chestiune va face loc unei solutii logice, privind "ideea" sau contrariul ei! Multumesc anticipat pentru raspuns.