miercuri, 30 septembrie 2009

cufarul cu amintiri

sa fie oare acelasi autor...?

salut
am gasit o colectie cu vechi ilustrate, fotografii, vederi. colectia cuprinde imagini ale Devei, asa cum era pe la inceputul secolului XX. una mi-a atras atentia. este un colaj pe o tema futurista, o idee despre cum (?) ar fi vrut sa arate orasul de la poalele cetatii. vederea este urmatoarea:


ok, insa am mai gasit o vedere din acea epoca, pe un sait al unui cenaclu de sf "HG Wells", din Timisoara.
adica....


interesanta asemanare! nu numai in ceea ce priveste trenul suspendat, ci chiar si personajele "povestii" si aranjarea in "scena", sunt aceleasi.
sa fie vorba, oare, de acelasi autor sau de un plagiat?

oricare ar fi adevaratul raspuns, ceva ramane de apreciat. autorul/autorii, (cu toate ca eu inclin sa cred ca-i vorba de o singura persoana), este/a fost (saracu`) un om "deschis la minte", care a incercat, si numai printr-un exercitiu de imaginatie, sa aseze cele doua orase intr-o lume a progresului tehnico-stiintific. se pare ca asa isi imaginau oamenii acelor vremuri viitorul, asa cum cei din anii `60-`70 credeau ca  noi, cei din anii 2000 vom circula cu masini zburatoare, vom fi inconjurati prin casa de roboti servitori, iar cu prietenii vom sta la "un pahar de vorba" prin videotelefonul asezat pe perete ca un tablou.
fiecare generatie cu visele ei, parte din ele iluzii desarte... sau nu!?
noi cum vedem viitorul de peste 20-30 de ani? la cum avanseaza tehnica cred ca acei 20-30 de ani se vor restrange la 2-3 ani...

si totusi, cum va fi Romania peste 100 de ani???
dar Lumea (peste 2 ani si 3 luni)?
vA FI sau nu vA FI deloc?

o zi buna!
marius

p.s. ati mai vazut si alte asemenea ilustrate, cu alte orase?? Arad, Cluj de exemplu (cred ca aceasta idee a circulat doar prin vestul tarii)

Niciun comentariu: