duminică, 11 decembrie 2011

ceva... de Crăciun... 1

din Misterul Templierilor de Lynn Picknett & Clive Prince


...o carte pe care v-o recomand...


"ceva... de Crăciun" va avea două părţi, prima, despre "adevărata zi" de Crăciun şi
a doua despre culoarea roşie a costumaţiei lui Moş Crăciun.


The History Channel - The History of Christmas (DVD set)


1
Ziua de 25 decembrie a fost alesă ca zi a "Naşterii Domnului" din mai multe motive, printre care: creşterea zilei, "a luminii" şi suprimarea unei sărbători păgâne.The History Channel - The history of Christmas (DVD set)


În 21 spre 22 decembrie are loc solstiţiul de iarnă (în emisfera nordică şi solstiţiul de vară în emisfera sudică), numit "noaptea cea mai lungă". Din aceast moment durata zilelor va creşte în detrimentul nopţilor, iar acest eveniment astronomic vine "ca o mănuşă" cu ideea/simbol că lumina + binele = love.


Păgânii, adică toţi necreştinii, în special cei din ţările nordice, aveau diverse sărbători (festivaluri) în cinstea anumitor zeităţi sau în preajma unor evenimente astronomice (vezi şi Sânzienele de la noi, din 21-22 iunie, în timpul solstiţiului de vară), şi acestea erau în contradicţie cu ideologia/filozofia creştină. Una dintre metodele "blânde" de cucerire a unui popor, pe lângă cea economică, este şi cea religioasă. Conducătorii locali, care "stăteau" pe tron cu ajutorul Romei, colaborând liderii religioşi a comunităţilor de creştini au stabilit că anumite sărbători, considerate importante, să se suprapună peste cele păgâne... aşa au apărut Crăciunul şi Paştile.




"
Un exemplu al modului în care tradiţia creştină s-a transformat în "adevăr" istoric este cel al celebrărilor zilelor de Paşti sau Crăciun. În fiecare an, milioane de creştini din lumea întreagă sărbătoresc naşterea lui Iisus pe 25 decembrie.
Povestea este una dintre cele mai cunoscute din toate timpurile: Maria era o fecioară care a conceput un copil prin intervenţia Duhului Sfânt; la han nu există loc şi pentru ea şi pentru soţul ei, Iosif, aşa că micul Iisus s-a născut într-o iesle (sau, în unele versiuni, 
într-o peşteră), iar magii şi păstorii au venit pentru a se închina Mântuitorului nou-născut.
Chiar dacă nu este pe deplin acceptată de creştinii mai sofisticaţi ori de teologi, povestea este una dintre primele spuse tuturor copiilor şi devine pentru ei, de la o vârstă fragedă, "literă de Evanghelie".


Când papa a considerat firesc să explice că Iisus nu s-a născut, de fapt, pe 25 decembrie şi că această dată a fost aleasă deoarece coincidea cu un vechi festival păgân, anunţul său a stârnit o adevărată stare de tulburare. Pentru majoritatea creştinilor obişnuiţi, vestea a constituit aproape o revelaţie. Incredibil ni se pare însă faptul că această explicaţie a venit abia în anul 1994. Şi totuşi, acesta este doar vârful aisbergului, fiind teologii ştiu de multă vreme că întreaga poveste a Crăciunului nu e altceva decât un mit.


Însă amploarea ignoranţei în care sunt ţinuţi, în mod deliberat, majoritatea creştinilor atinge graniţe greu de imaginat. Data de 25 decembrie, aleasă ca zi de naştere a lui Iisus, are aceeaşi semnificaţie în cazul multor zei păgâni, precum Osiris, Attis, Tammuz, Adonis, Dionysos etc. Şi aceştia s-au născut în locuri umile, de pildă în peşteri; păstori au fost, de asemenea, prezenţi la naşterea lor, vestită prin semne şi minuni, între care şi apariţia unei noi stele. Printre numeroasele titluri care le-au fost acordate s-au aflat şi cele de "Bun Păstor" sau "Salvatorul Omenirii". Dacă sunt confruntaţi cu dovezi privind faptul că Iisus a fost doar unul dintr-o lungă serie de "zei care au murit şi au înviat", clericii tind să se prevaleze de ideea că păgânii din vremurile străvechi ştiau oarecum că, la un moment dat, va veni cu adevărat un zeu mântuitor şi şi-au creat astfel un fel de parodie a creştinismului ce avea să apară mai târziu.


Deşi vom trata în detaliu, mai târziu, originile reale ale religiei creştine, acum ne vom mărgini să spunem că data de 25 decembrie ca zi de naştere nu este singura similaritate dintre povestea lui Iisus şi cea a altor divinităţi păgâne. Osiris, de exemplu, soţul lui Isis,
a murit ucis într-o vineri şi a fost "înviat" în mod magic după ce a rămas în lumea de dincolo timp de trei zile. Misterele lui Dionysos erau celebrate printr-o magică ingerare de pâine şi vin, simbolizând carnea şi sângele zeului. Adevărul despre toate aceste divinităţi care au murit şi au înviat este cunoscut de mulţi ani de teologi, istorici, cercetători ai Bibliei, dar se pare că există o conspiraţie tacită de a-l păstra departe de urechile "turmei" de credincioşi.
"
Osiris

Attis

Tammuz

Adonis

Dionysos


Cred că aceia care s-au "ocupat" de noua religie n-au luat în considerare dezvoltarea din domeniul mass-media şi răspândirea pe scară largă a cunoştinţelor, fie ele şi secrete la începuturilor lor, (poate de aceea au şi fost secrete), asta fiind probată de lupta dusă de Biserică, prin crearea acelui Index, pentru a interzice anumiţi autori, anumite creaţii literare, luptă încheiată undeva pe la mijlocul secolului trecut...




sursa:
Lynn Picknett & Clive Prince - Misterul templierilor
The History Channel - The History of Christmas (DVD set)
muzeul Louvre, Paris





până la a doua parte...
o zi bună!
marius

Niciun comentariu: